torsdag 30. september 2010

Garnfiske


Utrolig flott å ha et ørretvann ved hytta! Sportsfiske med stang er sikkert mer fair for fisken, men jeg  er et matauk-menneske og misliker å stå i timevis med stanga, ikke så sjelden med null resultat.


Så når vi kan trekke garn med masse ørret og røye, spise ferskfisk til middag og pakke ned litt for frysing, da har jeg smilemunn.


Men når sant skal sies: frys er en sak, ferskfisk noe helt annet. Og med bakt potet fra nabogården, sopp fra nærområdet, salat og persille fra hagen: nam!

mandag 27. september 2010

Frostnetter


Plutselig henger frostrøyken ned over åsene om morgenen. Vi skjønte det i forgårs kveld, det var ring rundt månen, og værmeldinga var ikke nådig: i natt kommer tempen til å synke under null. Brrr
  

 Og så sommerblomstene da, som fortsatt står så fint! De siste to kveldene har vi båret krukker og potter omsorgsfullt inn i uthuset og balansert dem like omsorgsfullt ut igjen når morgensola har fordrevet frostrøyken.
Men ærlig talt, det er vel å overdrive litt eller hva?

lørdag 25. september 2010

Rognebær!


Rognebær er stråhattmannens yndlingsplukk. Han plukker, han rensker, han fryser ned, og han lager gele. Godt er det, både til kjøttretter og som søtinnslag i ulike sauser.


Men hver eneste høst er spørsmålet NÅR bærene skal høstes. De må ikke tas for tidlig, for da er de ikke modne nok. De må ikke tas for sent, for da har fuglene spist det meste.


Denne gang ble bærene plukket til forbløffende riktig tid. Det er flust med rognebærtrær på Baroni-tomta, og i morges da vi våknet lettet horder av trost fra grenene.
Men VI har allerede 5 kg bær liggende i fryseren!

torsdag 23. september 2010

Sommerfuggel i høstland


 For et par dager siden steg ute-temperaturen til 15 grader, og denne vakre admiral-sommerfuglen slo seg ned i ericaen sammen med 4-5 brødre/søstre.
Admiralen elsker overmoden frukt og kan visstnok bli ganske beruset av å spise det som er halvråttent og gjæret. Der har den noe til felles med sidensvansen som mesker seg med overmodne bær på høstparten og blir mer og mer lystig og intens i sangen jo mer den spiser. 
Admiralen fikk ingen alkohol-holdige tilbud her hos oss, men sammen med ericaen var den et fargesprakende innslag som kunne nytes og beundres fra hagebenken. 

mandag 20. september 2010

Hekledilla


 Plutselig ble jeg høstproduktiv!  Slike runde matter har jeg laget mange av, og nå begynner det å bli slunkent med stoff- og fargeutvalg. Den gule og svarte matta ligger vanligvis under en gyngestol i stua her, og er et praktisk tiltak fordi skifergolvet "spiser opp" meiene.
Den blåfargede matta skal brodern ha når han dukker opp på hytta i neste uke. Etter hvert kommer det noen småfolk også, noen av dem så store at også de kan få hekle med myke filler og nål nr 7 !

onsdag 15. september 2010

Vakkert!


Naturen blir viktig når en tilbringer tida si på ei hytte. Å våkne om morgenen med små huldreslør av insektspinn og ei lav høstsol - et sånt syn er et privilegium og noe en ikke kan kjøpe for penger! Og her forleden, på rusletur til postkassen for å hente aviser, så jeg et rådyr stå ute i elva og slurpe vann.


Om kvelden er lyset så vakkert at jeg må stoppe ei stund for å nyte det.
Ikke så dumt å ha soverom, bad og do i forskjellige hus slik at en MÅ ut med jevne mellomrom!

søndag 12. september 2010

Hjertelig


Maling er gøy fordi det du gjør vises så godt! Om vinteren planlegger jeg å male masse når det bare blir lyse dager og varmt i været. Og når de lyse og varme dagene kommer, har jeg mer lyst til å gjøre noe helt annet (nesten ingen ting).
Men den beskjedne dukkestua som har huset unger siden først på 50-tallet står mitt hjerte (ha ha) nær. Så i sommer ble det ihvertfall hjerter på vinduslukene. Planlagt og ønsket i flere år, gjort i en håndvending. Et av hjertene havnet riktignok litt lenger ned/opp enn det andre, men nå som det går mot mørkere tider kan jeg jo begynne med planlegging igjen.

torsdag 9. september 2010

Indian Summer



Plutselig kommer sommerdagene på rekke og rad. I september! Og heldige er vi som kan nyte dem utendørs, plukke bringebærene som fortsatt finnes i de mest skyggefulle områdene, ta med gammelsekken og bikkja på rotur, høre tranenes hese skrik i kveldinga.
Men badevann er det ikke snakk om lenger, 12 grader...

mandag 6. september 2010

Klesvask


Ettersom vi ikke har innlagt vann på hytta har vi heller ikke vaskemaskin. I sommerhalvåret går det greit med litt småvask i en stamp. Men vi har gode venner med vaskemaskin et par timers rotur herfra! 
 I stille vær tar det to timer å ro, i motvind kan det ta drøye tre. Fordelen med en så lang ferdavei er at det som oftest resulterer i overnatting og en lang hyggelig frokost før båteierne og det rene tøyet gjør vendereis.
(Jo da, det går an å kjøre bil dit eller bruke el-motor på båten, men det er jo ingen opplevelse!)

torsdag 2. september 2010

See you!


Hvor ble det av de lyshårete småjentene som var så opptatt av den rosa plastbåten? Guttungen som lå barmaget på den gule flytemadrassen og den energiske jenta som skulle dykke? Storesøster som raust lånte bort den blå delfinen?
Nå har de klær på og sitter i klasserommet, eller i barnehagen, eller på SFO. 
Vi får nok lånt dem litt i mellomtida også, og om 8-9 måneder blir de oppblåsbare hentet fram igjen med rop og jubel.
Takk til småttiser og oppblåsbare for en herlig sommer!