tirsdag 22. februar 2011

Langtidsbakst


Her kommer en anbefaling som mange vil stønne over. Alt med LANG TID i tittelen virker avskrekkende. Men du trenger ikke tilbringe ett år på hytta for å få tid til dette (hvis du likevel baker i blant). Sannheten er at du arbeider mindre med denne gjærdeigen enn du vanligvis gjør! Bland ingrediensene med mer vann enn det står i oppskriften og bare bittelitt gjær. Ingen knaing - deigen skal være klissete. Heves natta over. Om ettermiddagen former du brød/rundstykker/boller. Tilsett mer mel hvis deigen er for løs. Hev på nytt og stek dem før du køyer.
Gevinsten? Du bruker nesten ikke tid på bearbeiding, og baksten blir luftigere, saftigere og smaker bedre!

2 kommentarer:

  1. Spennende!!! Er det vanlig deig med bare mindre gjær?

    SvarSlett
  2. Ja, vanlig deig.Følg oppskriften, men bruk mye MINDRE gjær og MER vann. Vannet skal være KALDT, for poenget er at deigen skal bruke LAANG tid på å utvikle seg. Da utvikler den også litt søtsmak. En må prøve seg fram med mengde vann og gjær - når en har gjort det en gang, forstår en bedre hvordan det skal porsjoneres. TIPS: bruk engangshansker når du blander.

    SvarSlett