tirsdag 31. mai 2011

Blomster-glede


Med fire-femåringer på hytte-innlån blir Stråhattmannen og jeg presentert for nye innfallsvinkler og opplevelser. Bebreidende og lett oppgitt slår småjentene fast at det ikke er blomster på hyttetomta. Blomster? Her hvor vi mener det er blomst på blomst i krukker og bøtter og potter
-Joo, men ikke så mange markblomster!


De to små damene vil ut på plukketur, nemlig. Og det får de lov til: De skal få gå utenfor skigarden og bort til nærmeste gård for å sanke. O glede og overraskelse. De gjentar budskapet for å forsikre seg om at de virkelig er innvilget frigang, Den eldste tar den yngste i hånda, og så bærer det i vei mot blomsterlykken.
Akkurat mens jeg overveier om jeg må rusle bort og se etter dem, er de tilbake.
Jaah! De har funnet de aller fineste blomstene. Og visst er de pene!! Så vidt jeg vet ble løvetann en gang innført til Norge blant annet på grunn av sin skjønnhet, og nå får de plass i den aller fineste skålen på utebordet


tett ved eggeglasset med den sarte skogstjernen og to gule stemor.
Tusen takk jenter - det blir nok flere "utenforgjerdetopplevelser"!

PS: Ser Hyttedager har fått en ny følger, linda.sol68 - hyggelig, velkommen til bloggen!

søndag 29. mai 2011

Når sommerdagen ligg ut over lainnet


og ailt e bra og ikkje tel å tru
(særlig når det skjer i mai, og hele sommeren ligger foran oss!)

onsdag 25. mai 2011

Stubbebryting


Brodern har vært på besøk på hytta noen dager, og han er en gjest som setter spor!
Denne gang har han blant annet fjernet stubber.


Så endelig, etter mange tiår, står både bordet og den gamle kirkebenken støtt på egne bein. Begge deler har til tider vært vaklevorne og lett svaiende. Takk for innsatsen!

mandag 23. mai 2011

Utendørssysler


Utekjøkkenet på hytta har overlevd vinterstormer og snøvær, og nå kan koppene vaskes utendørs, fiskefangsten kan gjøres opp her, og planter og blomster stelles.
Skjønner egentlig ikke hvordan vi overlever en vinter uten å bli sprute sprø!


Minner bare om at for tre måneder siden så det slik ut...

lørdag 21. mai 2011

Pensjoniststien


 Bli med langs Pensjoniststien på hyttetomta! Stien ble opparbeidet av Stråhattmannen for å være et alternativ den dagen vi ble for gamle eller for syke for de helt store tur-utfordringene.


Hvis vi tar med en liten slyng inn på naboeiendommen blir hver runde 700 meter. Ganske greit å ty til når en kommer til hytta sent på ettermiddagen og har lyst på frisk luft og litt trim uten å dra så langt.



Nå når vi har bodd her i månedsvis har jeg ofte brukt stien i sakte tempo, bare for å nyte naturen og omgivelsene.


Det er da en plutselig kan falle i staver ved benken og steinrøysa som blir helt annerledes når de ses gjennom et fiskegarn som henger til tørk.


Oppe på naboens murpipe ruger fru Måke vår etter vår, til tross for at det uten unntak ender med katastrofe. Et menneske går forbi, fru Måke letter, fru Kråke lander, og eggene forsvinner i kråkegapet.

                     
Og se her, annekset som er gråhåret i hele vinterhalvåret er nå i ferd med å bli grønnhåret - like sprek igjen hver vår (sukk - hadde det vært så vel for flere...)


 Kveldssola forsøker å skyve seg inn i de øverste bjørkegrenene. Det er tid for å snu benken og låse blikket på trær og innsjø.


Det er sånt en får ro i sjela av!

torsdag 19. mai 2011

Det vokser og gror!


For ei uke siden var kjøkkenhagen svart, og de fleste vekstene ble båret inn og ut med stor forsiktighet.



Nå er det grønt liv og røre i bedene igjen. Grønnkål, salat, dill og persille har overlevd utplanting og småkalde netter, og de nysådde redikkrekkene titter opp.


Gressløken har vi allerede hatt glede av i supper og eggerøre, og stadig mer skal det bli av den slags.
What a wonderful world!

tirsdag 17. mai 2011

Hurra!


Gratulerer med dagen!
Her feirer vi nasjonaldagen med flaggheising, noe godt i glasset, småflagg ute og ikke minst i sekken. For vi skal ut på 17.mai-tur til en nedlagt fjellgård. Der oppe blir vi trolig tre mennesker som roper hurra. Og til ettermiddagskaffen blir det bløtkake med trefarget pynt. Stille og rolig.
Akkurat slik vi helst vil ha det.

søndag 15. mai 2011

Fransk småkål?


Noen som kjenner denne grønnsaken? Her er den delvis frosset, men ble stekt og servert til rådyr da vi var i Frankrike tidligere i vår. Carmen, som tilberedte grønnsaken, sendte med oss en pose frø. Nå er frøene puttet i potter, og hva som vil skje videre er ikke godt å si for vi har ingen info om høyde eller levekår. Går ut fra at plantene for det meste må stå innendørs, men på hytta er det egentlig ikke plass til så mye som en ekstra binders så nå håper vi at det dreier seg om korvokste saker...

fredag 13. mai 2011

Loffen


Vi har fått en ny hyttevenn - ei candagås ved navn Loffen.


Til å begynne med het den Skippern og fikk hjembaktbrød med økologisk hvetemel i.
Men det ble etter hvert litt råflott å by Skippern på så mye bra brød


så vi gikk over til å kjøpe billigloff på Coopen i stedet. Og da ble Loffen Loffen.


Loffen kommer svømmende mot hytta flere ganger om dagen og dykker gjerne etter godbitene hvis det er påkrevet


og kommer opp igjen med perler i hodefjærene.
Heia Loffen!

onsdag 11. mai 2011

Hagelykke


Tjoho, det er såtid!


I kjøkkenhagen på hytta har vi satt opp verdens største skilt.
(håper på at hagen skal bli oppdaget fra verdensrommet...)


Stråhattmannen har mekket middelaldergjerde rundt hagen - består av kvist som enkelt kan fornyes/repareres/utbedres.


De små persillebarna står utendørs til herding i dag, og har ennå ikke opplevd sin første utendørsnatt.
 Men det skal skje raskt for nå er vi i hage-farta!

mandag 9. mai 2011

Hengekøye-liv


Sol, sol, sol - det er til å bli snill av!! Hyttetomta ligger badet i gult lys og vannet blinker blått og isfritt. Det er faktisk godt å krype inn i skyggen av og til...
Så dukker spørsmålene opp: hvor er den lyse sommerbuksa, sandalene og den lilla toppen, den minste hagespaden og stanga til det sammenleggbare drivhuset? (omtrent som jakten på isskrapen til bilen etter første frostnatt). Og her har vi jo så liten plass at alt som ikke hører årstida til er pakket ned og satt bort. Men jammen har vi ikke funnet både klærne og skoene og utstyret, så nå er det SOMMER!!

lørdag 7. mai 2011

En hyttedrøm


Dette er sørveggen til ei lita hytte, spikret og saget, og ikke minst: planlagt og prosjektert av en femåring og en sjuåring. Drømmen var omfattende: vinduer og dører skråstilt og midtstilt, gulv og tak og maling selvsagt - en hel dags innsats med spikerpakker og verktøyskrin. Og så rakk de ikke mer. Eller kanskje de gikk lei av det hele? Eller kan hende blir hytta videreført ved neste besøk?
Ikke godt å vite, det er med dem som med oss: ofte er det planlegging og drømmer som er det aller aller viktigste!