søndag 28. november 2010

Advent


Ja da, jeg vet, men jeg har ingen LILLA hjerter. Og det var så fristende å pynte litt på den lille einerkvisten som står i ei stor mugge på hyttegolvet. Forøvrig har vi tent et lilla lys, hengt opp adventsstjerner i vinduene og satt lys på to av de små grantrærne.
Det må vel kalles adventsoppførsel...

fredag 26. november 2010

Minus 18


Stråhattmannen er ingen stråhattmann lenger!


Hver formiddag utstyrer han seg med øks og skinnlue for å hugge i stykker det nye islaget som har dannet seg i vannhullet i løpet av natta.


Her hentes kaffevann, dusjevann, vann til koppvask, vann til bikkja.
-Fin trim, sier stråhattskinnluemannen.


tirsdag 23. november 2010

Tidssoner


Jeg trodde at når vi skulle bo så lenge på hytta kom det til å bli mye lesing. Men nei da, dagene raser forbi mens vi tusler rundt. Noen få sider på senga hver kveld, og så snork.
Har likevel lyst til å lufte et tema fra Jon Severuds "Gjenreise" (han drar i fotsporene til Aasmund Olavsson Vinjes Ferdaminne). Severud forteller at fram til slutten av 1800-tallet hadde vi forskjellige tidssoner her til lands. Det var 22 minutter forskjell mellom Kristiania og Bergen, og 1 time og 47 minutter forskjell fra det vestligste punktet ytterst i Sognefjorden og til Kirkenes lengst øst.
Vi har liksom vår egen tidsregning her på hytta også, men bortsett fra det var dette noe helt nytt for meg. Da jeg senere luftet saken for familie og venner fikk jeg inntrykk av at dette var godt kjent.
Så nå er spørsmålet: Er det bare jeg som er så utafor??

mandag 22. november 2010

Forberedelser


Vi har hatt småfolk på besøk, og de har jobba hardt!  Nå har vi kommet i julestemning her med  fornøyde unger som har fordelt Nonstop på pepperkaker og egen mage.


Kakeformer er det lite av på hytta, men den eldste skar ut etter egne papirklipp.  Den yngste brukte små og store glass som mal. Koselig resultat, hva?


Dessuten er det skrevet sirlige brev til nissen, lange og tidkrevende lister om fjernstyrte insekter, koppestell og dataspill. Og nå er det snart bare en måned igjen...

lørdag 20. november 2010

Grønnkål


Tenk at det finnes en grønnsak som en bare kan børste snøen av og plukke inn selv om termometeret viser minus ti! Om sommeren er vi ikke særlig opptatt av grønnkålen. Den står der grønn, robust og struttende, men må stadig finne seg i å bli forbigått av dill, bladsalat, ruccola og persille.
Nå om dagen blir vi nesten rørt av å se på den, og enda mer rørt når den anrettes på middagsbordet, uberørt av alle kalde grader!

torsdag 18. november 2010

Islagt vann


I går morges da jeg myste ut mellom istappene og utlyset hadde det lagt seg is på vannet. Og det bare 16 timer etter at vi hadde vært ute med robåten og tatt opp 4 fiskegarn med 6 ørret og 8 røye i. Heldigvis var båten reddet på land - vi har vært ute en vinterdag før!


Mye is-spennende å se på tunet også. Denne skapningen for eksempel,


og denne. Tenk at hver eneste lille snøkrystall er en perfekt sekskantet skjønnhet!!

mandag 15. november 2010

Hyttedagbøker


Her har det vært ført hyttebøker i snart 80 år! Nedtegnelser om store og små begivenheter, vær og vind, besøk og gjøremål. Nå begynner de eldste å falle litt fra hverandre, og jeg har lenge tenkt på å få dem bundet inn på nytt. Dette er jo rett og slett blitt historiske dokumenter! Men finnes det bokbindere som tar på seg en sånn jobb tro?


Mye rart og hyggelig å lese. Noe trist også, som for eksempel dagboksnotatene fra 9.april 1940.
Da kommer det en gravid 35 år gammel kvinne til hytta om kvelden. Hun forteller om et "evakueringstog med kjerringer og unger. Ved fremkomsten  viser det seg at det bare er tysk i radioen. Jo så men fikk vi norsk igjen. Det var selveste Quisling som kunngjorde at han hadde tatt makten i landet vårt. Jeg må tilstå at det var en av de tristeste stunder i mitt liv. At det skulle gå slik!"
Underlig å sitte her, ei fredlig stund i 2010 og lese dette.
Måtte det aldri bli slik igjen at krig er grunnen til at noen drar på hyttta!

torsdag 11. november 2010

Utlagt vann


Det er slutt på sommerhalvårets velsigna pumpevann. Nå om dagen går stråhattmannen trofaste turer med vannbøtter, ned til vannet, opp til kjøkkenet og det lille baderommet. På badet har vi en hyttekjele stående konstant på laveste platevarme, og i den gamle muggen til venstre er det alltid kaldvann. Sånn sett føler vi at vannsituasjonen er helt ok.
 Og til alle som lurer på om vi klarer å holde oss rene: Til høyre på bildet ses snurten av en pumpedusj. Vanntanken må riktignok håndfylles med vann, og for at dusjen skal fungere må vi fotpumpe konstant. Om vi ikke har INNlagt vann, har vi ihvertfall  UTlagt vann. En klar framgang fra tidligere da vi alltid måtte tømme vaskefatet ute.


Denne godhjerta kjelen står alltid med varmvann i på kjøkkenet. Kokeplata står på laveste trinn både dag og natt, og den som forsyner seg meg varmvann må fylle opp slik at den alltid er breddfull. På det viset har vi konstant tilgang til varmvann. Og jeg forsikrer: det går bra!

mandag 8. november 2010

Vinter!


Hvor er isbroddene? (2 armbrekk og 1 fotbrekk = 3 for mye) Har du sett isskrapen? Kan noen huske hvor det gode ullskjerfet jeg fikk i fjor befinner seg?


Når det er 8 minusgrader, stupmørkt og motvind er det tøft å gå en og en halv kilometer for å hente aviser. Særlig når det varmeste skjerfet er sporløst borte.
Men når hyttemorgenen ligger stille, nysnøen er hvit og ren, og frostrøyken hviler over vannet, da skjønner jeg ikke helt hva det egentlig var jeg syntes var så lite tiltrekkende med denne årstida da jeg tenkte på den i sommer en gang.

lørdag 6. november 2010

Bryggeredning


Når det nå har blitt november har vel de fleste ryddet unna alle sommerhalvårets godiser. Men vi har rett og slett ikke hatt hjerte til å ta inn brygga, og den MÅ på land før vinterstormer og isbryting. Forleden steg vannstanden betraktelig, og da var det ett å gjøre: trekke brygga på land og la den gå i vinteropplag.


Nå håper vi at båten kan ligge ute enda noen uker.
Og så er det bare å vente på våren!


tirsdag 2. november 2010

Gjester


Slike søte små gjester dukker heldigvis opp med jevne mellomrom. De fyller de 25 kvadratmetrene her med legoklosser og fargeglade regnbukser, spennende spørsmål og rare historier.


Både små og store gjester fyller hytta med latter og varme (og innimellom noen tårer).
Noen lager herlige måltider. For tida ligger det 25 liter ertesuppe i fryseren, (laget fra grunnen av broder`n - ikke noe fuskeri der nei)


og lammesteika er selvsagt utbeinet og surret, som seg hør og bør på et baroni.
Takk for alle hyggelige besøk og velkommen tilbake!