mandag 15. november 2010

Hyttedagbøker


Her har det vært ført hyttebøker i snart 80 år! Nedtegnelser om store og små begivenheter, vær og vind, besøk og gjøremål. Nå begynner de eldste å falle litt fra hverandre, og jeg har lenge tenkt på å få dem bundet inn på nytt. Dette er jo rett og slett blitt historiske dokumenter! Men finnes det bokbindere som tar på seg en sånn jobb tro?


Mye rart og hyggelig å lese. Noe trist også, som for eksempel dagboksnotatene fra 9.april 1940.
Da kommer det en gravid 35 år gammel kvinne til hytta om kvelden. Hun forteller om et "evakueringstog med kjerringer og unger. Ved fremkomsten  viser det seg at det bare er tysk i radioen. Jo så men fikk vi norsk igjen. Det var selveste Quisling som kunngjorde at han hadde tatt makten i landet vårt. Jeg må tilstå at det var en av de tristeste stunder i mitt liv. At det skulle gå slik!"
Underlig å sitte her, ei fredlig stund i 2010 og lese dette.
Måtte det aldri bli slik igjen at krig er grunnen til at noen drar på hyttta!

2 kommentarer:

  1. Virkelig en skatt dere har! Bokbindere finnes sikkert, men disse gamle bøkene burde sikkert blitt oppbevart i en brannsikkersafe eller tilsvarende? Vår gamle hyttebok er desverre bare et minne, da den gikk opp i røyk sammen med den gamle seterstua. Faktisk er det bare den boka vi savner, og som det ikke var mulig å erstatte på noen måte. Kos dere med vinteren og god helg:)

    SvarSlett