lørdag 30. oktober 2010

Takk og klem


Etter en utmerket økologisk hyttemiddag, som vanlig kokkelert av Stråhattmannen, fikk jeg lyst til å sende takk og klem til tre flotte damer: SynnøveMia og Tove, og en flott kar: pbb. Den siste for all god datahjelp (uten ham hadde det ikke blitt noe bilde av den gode maten her), de tre første for hjelpsomme planteråd.  Har gang på gang forsøkt å legge noen takkens ord på kommentarplass, men for tida tillater ikke systemet at jeg legger inn kommentarer på egen blogg. (sikkert mine manglende datakunnskaper som slår ut. Dessuten er det mobile bredbåndet her tregt og lunefullt).
Potterosen ble utplantet for noen dager siden, nix tele i jorda, og etter utplantinga har værgudene vært snille og milde. Pelargoniaen blomstrer stadig mer iherdig og er ikke så strantete som på bildet for et par innlegg siden (dårlig kameravinkel).
Planteoppfølging og info til våren!


onsdag 27. oktober 2010

Tomme tønner


Trivelig med tønner! Vi har vann i dem, og vi har blomster i dem.  Og når den lave høstsola spanderer ei ekstrasol på vannoverflata er det ekstra koselig å morgenrusle på hyttetomta og nyte synet.


Men det finnes en tønnevinter også - vannoverflata blir til is, og vannet må helles ut.
Vi møtes til våren!

søndag 24. oktober 2010

Oktoberblomstring


Nå er det slutt på blomstervellet her på hytta. Godt hjulpet av inn- og utbæring (her har vi masse tid..) har blomstene gått med på å glemme at det er oktober. Men høststormene har tatt knekken på de fleste. Nå har vi bare to: pelargoniaen som skal få stå i vinduskarmen til den er avblomstret


og potterosen som ble kjøpt med blomster på i mai. Den har vært utrolig snill!
 Men hva gjør jeg videre? Kan den overleve vinteren??

fredag 22. oktober 2010

Den første snøen


Det snør, tiddelibom!
Ikke mye, men nok til at spindelvevet på marka har fått fine hvite fnugg.


Og hyttestien ble så lys og vennlig! Vinteren er kanskje lïkevel ikke det verste en har?

onsdag 20. oktober 2010

Siste innhøsting


Det har vært en mild høst. Rest-gulerøttene har stått trygt i jorda til nå, men denne uka ble det meldt vintertemperatur


Nå måtte gulrotavlinga opp! Ca 10 kg, og smakelig både raspet, kokt og som  håndmat.
Egentlig ganske greit å få de siste vekstene i hus nå. Godt å dekke grønnsakhagen med gressklipp, stue inn hagemøblene og fjerne rusk og rask fra utelampene.
Nå er det tid for andre sysler: turliv, innendørsmaling og lesestoff!

søndag 17. oktober 2010

Helgebakst


Nybakte boller en høstkveld på hytta - det er godt det!


Da vi ble enige om å tilbringe et år her, lovet jeg stråhattmannen hjemmebakst hver helg. Ikke noe heroisk løfte akkurat, han lager nemlig middag hver eneste dag! 
Men den elektriske spenningen her i bygda varierer fra dag til dag. Da dette bildet ble tatt var spenningen rimelig normal, men det oppdaget jeg først da eplekaka ble tatt ut av ovnen...

onsdag 13. oktober 2010

De(t) ukjente


To ufo-skyer!
Fikk meg til å tenke på alt vi ikke vet og ikke forstår. Som det at jeg sitter her på hytta og skriver, og så er det folk i norden, i USA, i Egypt, Pakistan og Russland som leser det jeg skriver.


Ser dere i blogg-statistikken, men hvem er dere tro? Gi et bittelite livstegn!
 Med hilsen og håp fra oss på hytta.

mandag 11. oktober 2010

Strikketid


 Lange og mørke kvelder igjen, og både tv (jada, vi har en flatskjerm her) og strikketøy er skreddersydd for sånt.


Tror kanskje jeg blir snill av å strikke. Ihvertfall når alt går som det skal. Når sant skal sies blir det en del opprekking og ikke-snille ord også.
Snill eller ikke, akkurat nå ligger det ei stripete ullbukse og en hjertegenser her og venter på en liten hyttegjest.

lørdag 9. oktober 2010

Stormfullt


 Vind med storm i kastene! Ikke ofte jeg ligger våken om natta og lurer på om taket holder, men denne gang laget vinden skikkelig radioteaterlyd. Det slamret i redskaper og utelykter. De letteste hagestolene fløy fra øst til vest, og bølgene søkte seg nye mål mot land.


Men vind og regn kan brukes til mye. De yngste har klippet og klippet. Kjøkkenkrakkene har blitt butikk: "KOM OG KJØP - KAFFE OG LØK - KOM OG KJØP!"


De eldste ungene har laget løstenner, og den aller største har tatt på seg kigurumi-klær. Et kostyme fra Japan, har jeg lært nå, på høstens store stormdag.

onsdag 6. oktober 2010

Kjøkkenfornyelse


Sånn har det sett ut på hyttekjøkkenet ei stund nå - ikke særlig velordnet. Vi har i mange år hatt en stråhattmannsnekret arbeidsbenk med hyller i, ganske dyp, men mørk og uoversiktlig.


I forrige uke ble innmaten revet ut, kurvhyller på skinner satt inn, dørene malt, og så: opprydding.


Fortsatt mye som skal småpusles med på kjøkkenet, men nå er vi i farta, jippi!

lørdag 2. oktober 2010

Opprydding


For noen dager siden bestemte jeg meg endelig for en liten ryddeøkt i dukkestua. Mens jeg kostet ut lort og søle i store mengder lurte jeg fælt på hva ungene egentlig hadde holdt på med her inne.
Men så oppdaget jeg at servise, bestikk og små gryter hadde sølerender, det var vann og sand over, under og rundt. I en av hyllene fant jeg en liten skatt: tre små fat med prydelig formede sølekaker og grønnsaker til.


Strikkebamsen, tøydukken og lillakjoledamen ble straks invitert, og alle tre var fulle av lovord over det smakfulle måltidet.