fredag 31. desember 2010

Årsskifte


Det er (alt for?) mange gamle ting på hytta. For eksempel denne boka som ble utgitt i 1976. De små skal se av bildene hva som er gammelt og hva som er nytt. Hodebryet oppstår når ei dongerybukse med hull og rifter i presenteres som gammel, mens slips og skjorte er motvekten.
Tidene forandrer seg, og nå et nytt tidsskille. I kveld skal vi spise lammelår og glede oss over at det blir lysere for hver dag. Godt nytt år til alle!

mandag 27. desember 2010

Den beste gaven


Vi har hatt ei flott hyttejul, til tross for en fresk julaften med minus 28.


En ullpysj som ble hengt ut om formiddagen var ganske ubøyelig av seg da den ble tatt inn igjen.


På det kaldeste var det intens forretningsdrift på et varmt hyttekjøkken.


For det skjedde noe fantastisk før jul: en elektriker hadde sett på gradestokken og syntes synd på oss. Han installerte automatsikringer og ga oss 3000 flere watt å rutte med. Hjertelig takk kjære elektrikerjulenisse!

torsdag 23. desember 2010

God jul!


Nå er julegrøten klar, mandelen skåldet, og marsipangrisen ligger på hylla. Og da jeg kastet et blikk ut av kjøkkenvinduet sto det sannelig en nisse der og gliste i 22 kalde grader.

Så kan dere tro det eller ei, men stråhattmannen HAR laget et heisejuletre.Se godt på dette, sikkert det eneste i Norge. Say no more. Det kan henge helt oppunder taket som her, det kan fires til midtimellomposisjon, og det kan senkes til gulvet (i de få øyeblikkene det er plass til det...).
Goood juuuul!

tirsdag 21. desember 2010

Solsnu


Vakker belysning, både når sola står opp og når den går ned. Og vi hytteboere er så privilegerte at vi kan utnytte alt som er av dagslys til å gjøre nøyaktig det vi vil. Likevel: herrrlig med vintersolverv!
 I tida som kommer blir dagene lysere folkens - jippi!!

søndag 19. desember 2010

Nissefest


På hytta er jula fortsatt gammeldags rød. Det er ikke mye julepynt vi har her, men det som finnes er plukket fram og samlet på kommoden i stua. Nissene har erklært at de er klare for å ta imot julegjester. Vi blir fire voksne og to  barn på hytta i jula, så juletre er det vanskelig å få klemt inn på de 25 kvadratmetrene. Stråhattmannen har nettopp planlagt et juletre som kan heises opp under taket (!) - rapport følger!

onsdag 15. desember 2010

Sistelitengave?


Noen som kjenner igjen Bellas votter fra "Twilight - Evighetens kyss"?
Dette er hurtigstrikkvotter! Ser kanskje ikke slik ut, men hemmeligheten er at de strikkes med dobbelt garn, og da går det unna!  Supert å ha en "bølgepinne" når en skal strikke fletter, og bambus- eller plastpinner er mye hyggeligere og mer håndvennlig enn metall.
Bestilte peruiansk garn fra Danmark og betalte halv pris. Noen dager etter bestilling lå garnet i postkassen her på hytta. OBS: pass på at du ikke bestiller for mer enn 200 norske - da slipper du toll!

PS Litt på kanten med den overskriften kanskje. Men sikkert noen som trenger votter ETTER jul også. Det går til og med an å pakke inn mønster, strikkepinner og garn med løfte om ferdiggjøring på nyåret!

søndag 12. desember 2010

Myjtti lys og myjtti varme


jeg skriver sel . jeg har feiret bursdagen til farmor . jeg jide hene

en kalender

vi bakte pepperkaker og di var di goeste pepperkakene jeg har smakt

og nå siter jeg å ser på skalvidanse

har dere de bra?

jeg skal netåpp se på fleksnes


hadet =

Et forseggjort brev, nedskrevet av en liten førsteklassing.
Ikke mulig å forklare hva dette betyr for en mottaker. Eller opplevelsen når en seksåring ringer for å synge førjulssanger, akkompagnert av pappa på gitar. Eller tolvåringen, i hastig trav mellom skole og trening, som likevel slår anpustent på tråden, gratulerer med en bursdag og lurer på hvordan vi har det på hytta. Gylne øyeblikk en iskald vinterdag.

torsdag 9. desember 2010

Julebakst-revolusjon


Kryss i taket - vi har (endelig) kjøpt ELEKTRISK krumkakejern. Har i alle år stått med et eldgammelt jern jeg arvet fra ei dame som ble født i 1880! Det må snus, det svetter, røra pipler ut, og fingertuppene svis. I går befant det gamle jernet seg mange mil fra hytta, og da ble det endelig innkjøpt en "nymotens" gjenstand.
Milde himmel, strull-stekinga gikk som en drøm, ikke noe søl, ingen svette, ingen brente fingre! Finnes det fortsatt noen som driver med sånne gamle saker, eller var jeg den aller siste?
Strull er NYDELIG - oppskrift her


Hos oss heter det ikke innogutkaker. De bæres inn, sjelden ut. Her bor det nemlig to kakeglade mennesker. (Men tross alt, de fleste stykkene her skal snart få et nytt hjem). Delfiakaker lages på minst tjue forskjellige vis. Nå har jeg nettopp sett en oppskrift med cognac i - den skal utprøves neste gang!


Og hva kalles dette - rosetter? kruser? For denne produksjonen er det faktisk best med nettopp et eldgammelt jern. Kanskje fordi de brukte støpjern før i tida, kanskje fordi et gammelt jern er innkjørt og innsatt, men helt klart fordi de gamle mønstrene er vakrere. Men noe sånt arvet jeg ikke fra 1880-dama. Så jeg sliter litt. Men lager dem likevel - de er stråhattmannens yndlingsspise! Kanskje noen har et gammelt rosettjern de vil selge? Eller vet av noen som vet av noen osv.

tirsdag 7. desember 2010

Klabbeføre


Tempen har sunket til rundt null! Nesten tropisk å gå husimellom på hytta nå. Og jammen ble det ikke en liten skitur i dag. Ikke noe utfordrende terreng akkurat, rett og slett en times tid på flate isen mens snøen lavet ned.
Men fant vi skismurningen? Neej. Klabb, klabb. Artig læll. Og herlig å komme hjem igjen, tenne opp i peisen og prøvesmake julebaksten!
  

søndag 5. desember 2010

Iskunst


Det er stålis på innsjøen her på hytta, og det gir oss nye muligheter for turliv og estetikk.


Det er ikke verre enn å ta på en ekstra ullongs og knytte lua godt under haka. Så
ut på isen, der ligger det en vinterhage og venter!
(Joa, ikke helt skarpt motiv - tror det var litt for kaldt for fotografen...)

onsdag 1. desember 2010

Brrrrrr!


Kaldt ja! Her har hovedsikringen gått med jevne mellomrom, og vi har fått draget på å famle oss fram til sikringskapet med lommelykt i hånda. Elektriker? Har for mye å gjøre, kommer ikke før neste år!
Vi har gulvvarme, svær peis og godt med ved, men nå har det jammen blitt gassovn i tillegg.Og forleden da det sto en søyle av kuldegrader opp gjennom dusjavløpet skjøv jeg omhyggelig vannbøtta over sluket. Resulatet var at morgenens dusjevann ikke rant ut. (Avløpsrøret frøys selvsagt når det ikke fikk tilgang til varmluft fra oven). Så da ble det ny vifteovn. For et par dager siden frøys lampeoljen til og med (produsenten har nok fusket med vann - avslørt nå). I det hele tatt: vi lærer og lærer. Og vi har ullundertøy, saueskinn og indisk te!